top of page
Untitled.png
25898941_2b69a071b3dfe0e8998d84bae104e4ac_xl.jpg

Nagy Hideg-hegy

A túráról röviden:

Nagy Hideg-hegy megmászása kiválóan kitölt egy könnyed túrázós napot a Tölgyerdő Apartmanból indulva.

A gyalogos kaland kiindulópontja Királyrét, ahová kisvasúttal vagy autóval is el lehet jutni az apartmanból. Onnan indul fel a hegyre az erdei túraútvonal (alább részletezve). A séta felfelé kb 2-3 órát vesz igénybe (lefelé 1-2 óra), tapasztalattól, életkortól és időjárástól függően.

A hegy tetején a rendkívüli panoráma mellé 

a turistaházban, meleg ételt is kaphatunk, vagy akár meg is szállhatunk. 

 

A hegy csúcsa itt található:

https://goo.gl/maps/3iVzFyEHYwJazAm88

 
 

szletek:

Nagy Hideg-hegy: A nevében is benne van: nagy, hideg, hegy. Átlagban 7-8 °C-al hűvösebb a hőmérséklet, mint a hegy lábánál, így érdemes még egy réteg meleg ruhát magunkkal vinni.

“Nem kell a térkép ismerem én a területet!” A Börzsöny néha okozhat meglepetéseket. A sötét erdő, gyakran másképpen néz ki, mint ahogy emlékeinkben szerepel. (Mindig vigyünk magunkkal térképet, fejlámpát!)

És végül, de nem utolsó sorban: Ne térjen le a kijelölt turistautakról.

Ajánlott útvonalaink gyalogos feljutáshoz:

 A “sárga pontokkal jelzett” makadám út Királyrét és Nagy Hideg-hegy közötti leghosszabb út, melynek hossza 12 km, viszont erről véletlenül letérni szinte lehetetlen. Ezen az úton közlekednek az engedéllyel rendelkező autók és a turistabuszok is. Ez az út keresztülvezet a Cseresznyefa parkolón, így ha már idáig fel tudtunk autózni, autónkat itt leparkolva 4 km-el kerülhetünk közelebb úti célunkhoz. Ez az utolsó pont ahol mindenképpen le kell parkolnunk, ezt tábla és sorompó is jelzi.

 A “piros pontokkal jelölt” Grófi út volt az első út, melyen apáink és nagyapáink hajdanán meg tudták közelíteni a hegyet. Királyréten parkolók számára mindenképpen ezt az utat ajánljuk, ez Magas-Taxon a ház előtt halad végig, majd a ház mögött végig piros jelzésként felvezet a csúcsra. Az út hossza 7-8 km.
Ha a Cseresznyefa parkolóban parkol és nem ismeri kimondottan a környéket, ebben az esetben is ajánljuk a grófi utat, melyhez a leágazást a térképen szintén piros pontokkal jelöltük.

 

A turistaházról:

Az ország egyik legmagasabban épült, kiváló fekvésű, kőből épült menedékháza várja az ide látogató természetkedvelőket, az Országos Kéktúra útvonalán. A turistaházban büfé és étterem is működik. A konyha kínálatában babgulyás, bableves, gulyásleves, tejfölös krumplileves, juhtúrós sztrapacska, marhapörkölt, palacsinta és fánk 3 féle ízben szerepel. A büfé nyitva hétfőtől péntekig (99%-ban)! Kávé, üdítő, forró tea, csoki, igény szerint szendvics és zsíros kenyér lilahagymával található a kínálatok között! Az ebédlőben egyébként a saját hátizsákotokban hozott elemózsiát is elfogyaszthatjátok.

Nyitvatartás

Egész héten, 00:00-24:00-ig menedékházként is nyitva tart az eltévedt, bajba jutott vándor előtt. A terasz ajtónál csengő található.

Büfé:

  • szombaton 10:00-20:00 óráig

  • vasárnap 10:00-18:00 óráig

Konyha

szombat 12:00-20:00 óráig

vasárnap 12:00-17:00 óráig

 
bottom of page